Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коритарова: Тунелът под Шипка ще струва 358 млн. лв., но няма яснота кога ще започне строежът

Виолета Коритарова
Снимка: БТА

Изграждането на тунел под Шипка ще струва 358 млн. лв. Той ще е с дължина 3,2 км. Строителството му ще продължи три години и половина, но все още няма яснота кога ще започне. Това обясни при изслушването си в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова:

"Оптимистичният срок за започване на проектантските дейности по изработване на техническия проект ще бъде възможно през 2025 година. Оттам нататък знаете, че всички процедури изискват съответните законови срокове. Затова с начален срок за започване на строително-монтажни работи не бих могла да поема ангажимент да бъде споделен с вас".

Бившият регионален министър Андрей Цеков, който сега е депутат от ПП ДБ каза, че  проектът трябва да продължи, макар че не може да изпълнява функциите на връзка между Северна и Южна България:

"Тунелът е проектиран еднотръбно и че, за колкото и платна да си говорим, накрая трафикът ще се събира в една тръба. Така че този коридор е важен като регионален проект. Той по никакъв начин не решава въпроса за скоростния транзит между Северна и Южна България, който трябва да бъде решен от магистралата между Търново и Маказа".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени