Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИСС препоръчва мерки за защита на битовите потребители на електроенергия

Снимка: БГНЕС

Либерализацията на пазара на електрическа енергия от началото на 2026 година изправя битовите потребители пред рискове от повишаване и нестабилност на цените на тока, и дори пред енергийна бедност. Това е предупреждение от Икономическия и социален съвет, който излиза със свое становище по темата. Съветът подчертава необходимостта да се приемат мерки за преодоляване на рисковете.

Справянето с енергийната бедност и мерки за енергийна ефективност предлагат от Икономическия и социален съвет. Дава се препоръка държавата да поема на 100% санирането на жилищата на енергийно бедните, като се стимулира пестенето на енергия с инвестиции. 

По данни от анализа, централното енергийно обновяване на жилищни сгради е недостатъчно ефективно - само 4,5% са обновените жилища със 100% публично финансиране. 

Съветът смята, че трябва да има пакет от мерки, насочени към домакинствата, които не попадат в категорията "енергийно бедни". Той трябва да съдържа задължителни защитни клаузи в търговските договори. Например - право на промяна и прекратяване на този договор, право на информация за енергийния микс на търговеца, защита от прехвърляне на разходи по балансиране, като Енергийното ведомство разработи примерни договори с твърда и с почасова цена на тока. Освен това, доставчиците на ток следва да предлагат не само плаващи, но и фиксирани тарифи, смятат от Социалния съвет. 

Друга препоръка гласи, че при либерализацията базовите цени трябва да продължат да се определят от КЕВР, вместо от Министерския съвет, по методика, която да отчита разходите за производство, като така ще се запазят контролните функции на регулатора.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени