Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МРРБ: До 1 август работна група трябва да предложи правила за къмпингуването

До 1 август 2024 г. трябва да бъдат разгледани условията и редът за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани, които могат да бъдат обособявани в зона "А" и в зона "Б" извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги. Това реши на първото си заседание актуализираният състав на междуведомствената работна група, която има за задача да изработи проект на наредба за тяхната регламентация.

На заседанието на междуведомствената работна група е обсъден вариант на проект на наредба, в който са отразени становища и предложения, изразени на предходното заседание на работната група, проведено на 10.04.2024 г., както и постъпили след заседанието писмени становища и предложения на представителите на Министерството на околната среда и водите, Министерство на вътрешните работи – Главна дирекция „Национална полиция“, Сдружение за изследователски практики – Инициатива „Зелени закони“, Национална асоциация „Българско Черноморие“, Община Шабла. Вариантът на проект на наредба беше предварително предоставен на междуведомствената работна група, посочват от МРРБ. Нейните членове трябва да представят своите становища и предложения за нови текстове или редакции по предоставения проект на наредба до 1 август 2024 г. След това те ще бъдат разгледани, обобщени и отразени в текста на проекта на наредбата.

Стремим се да уредим тези обществени отношения. Целта ни не е да регламентираме строителство, бетониране или изпълнение на инвестиционни намерения, а само разполагането на кемпери, каравани и палатки в зона "А" и в зона "Б" извън морските плажове, съгласно законовата делегация на чл. 10а от ЗУЧК, заяви заместник-министър Веселина Терзийска, която е председател на работната група.

За цялостното решаване на проблемите с къмпинг туризма и къмпирането е необходимо тези проблеми да бъдат анализирани от Министерството на туризма в Национална стратегия за развитие на къмпинг туризма, която да определи стратегическите насоки за развитие на къмпингуването (къмпирането), вкл. „свободното къмпингуване“, да се обсъдят промени в Закона за туризма, Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, при необходимост в Закона за горите, в Закона за опазване на земеделските земи, в Закона за държавната собственост и в Закона за общинската собственост, и др., както и да се предвиди изготвяне на подзаконов нормативен акт към Закона за туризма, с който да се регламентират условията и редът за „свободно къмпингуване“ на територията на цялата страна, а не само по Черноморското крайбрежие. Около това становище са се обединили представителите на работната група, посочват от ведомството.

Работната група е определена е със заповед № Р-52/12.03.2024 г. и изменена и допълнена със заповеди № Р-94/17.05.2024 г. и № Р-109/10.06.2024 г. заради необходимостта от смяна на двама от заместник-министрите в нея, настъпила вследствие на промяната на Министерския съвет.

Участвали в работните групи до момента представители на кемпер обществото заявиха, че се прави опит да се върне стар вариант на проекта на наредбата като се зачеркнат вече постигнати договорености.

Повече по темата очаквайте в сутрешния блок на БНР-Бургас на 26 юли.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени