Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пеевски се яви по свое желание пред комисията за Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото

Автор:
На заседанието на временната парламентарна комисия - 25 юли 2024 г.
Снимка: БТА

Съпредседателят Делян Пеевски се яви по свое желание пред парламентарната комисия, която проверява данни за влияние в съдебната система на кръговете около Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров-Еврото.

Пред комисията (чието пълно наименование е: Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства относно наличието на нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаности на представители на съдебната власт, несъвместими със стандартите за независимост и професионална етика, дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса и дейността на групата около бившия следовател Петьо Петров - Еврото)

Пеевски представи справка от Софийската градска прокуратура, че като следовател не е работил по разследване, свързано с "Булгартабак", не е разпитвал Божанов и не е водил общи дела с Петров.

Приготвил съм десет разследвания, свързани ПП-ДБ, които са потулени от прокуратурата. Обвинявам ги в зависимости с главния прокурор, директно със срещи. Няма да позволя хората, които владеят съда и прокуратурата, да лъжат и да ме забъркват мен в тези неща, заяви Делян Пеевски.

Той каза, че е дошъл на заседанието по собствено желание, защото на предната комисия е бил "забъркан от някои представители на "Корупционния фонд" и на някои "партии на кеша" в някакви влияния в Съдебната система, "Булгартабак" и други".

Поисках справка, през моя адвокат, до Софийска градска прокуратура за това дали съм имал участие в делата за "Булгартабак" и дали съм имал някакво съучастие в дейностите на Мартин Божанов, обяви той.

Справката на адвоката му бе прочетена пред комисията от Хамид Хамид от ДПС. Според справката с оглед извършена проверка се установява, че в периода, в който е изпълнявал длъжността "следовател" в следствения отдел на Софийска градска прокуратура (СГП) Делян Славчев Пеевски не е участвал в разследвания, свързани с "Булгартабак Холдинг" АД, не е участвал в разследвания съвместно със следовател Петьо Петров, не е разпитвал по водено разследване Мартин Божанов.

Пеевски настоя във временната комисия да бъдат призовани за изслушване Лозан Панов, както и Христо Иванов и призова също Иванов да бъде попитан колко срещи е имал в съда и с главния прокурор; дали е предлагал заместник главни прокурори; искал ли е да овладее цялата прокуратура и какво общо има със Съюза на съдиите.

Комисията реши да покани за изслушване на следващото си заседание съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, бившия депутат Христо Иванов и бившия председател на Върховния касационен съд Лозан Панов. 

Заради многото предложения за изслушвания, депутатите ще поискат от председателя на Народното събрание Рая Назарян да насрочва заседания два пъти седмично.
В момента, по предложение на депутатите от ПП-ДБ, изслушват  бизнесмена Илия Златанов. През  2020 г. той разказа пред Антикорупционния фонд как е бил отнет бизнесът му от хора около бившия следовател Петьо Петров - Пепи Еврото и прокурори от закритата спецпрокуратура.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени