Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски дронове атакуваха южния украински пристанищен град Измаил

Снимка: БГНЕС

За втора поредна нощ руски дронове атакуваха южния украински пристанищен град Измаил и повредиха инфраструктурни обекти. Според съобщенията от Киев няколко руски дрона са навлезли в румънското въздушно пространство. 

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че Русия е изстреляла 38 ирански дрона, 25 от тях са били свалени. Местните власти в Измаил съобщиха за двама ранени цивилни и щети по пристанищните съоръжения. Москва многократно е атакувала пристанища в Одеска област след като миналата година бе постигнато споразумение за износ на украинско зърно през Черно море. Румънското външно министерство осъди новите руски атаки.

Междувременно Кремъл сигнализира, че е отворен за преговори с Украйна дори докато украинският президент Володимир Зеленски е на власт, въпреки че Москва го смята за марионетка на Вашингтон и за нелегитимен, след като през март изтече неговият мандат. 

Вчера украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви в Китай, че Киев е готов на "добросъвестни" преговори, а според президента Володимир Зеленски Китай е дал сигнал, че зачита териториалната цялост на Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес допълни, че Москва е отворена за постигане на своите цели чрез преговори. През юни Путин заяви, че Русия ще сложи край на войната само при условие че Киев се откаже от НАТО и четирите украински области, които Москва едностранно обяви за свои.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени