Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава делото за смъртта на двамата полицаи в Бургас

С разпит на свидетели в Бургаския окръжен съд и днес продължава делото за смъртта на полицаите Атанас Градев и Йордан Илиев. Те загинаха след като автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище патрулната полицейска кола. Обвиняем за престъплението е сирийският гражданин със статут на бежанец Омар Аднан. Днешния разпит цели да изясни ситуацията в деня преди самия инцидент.

Прокурорът по делото Димитър Узунов каза, че са призовани служители на ГПУ, полицаи, както и работници на двете бензиностанции - тази срещу местност Пода, както и тази в съседство на кръстовището на "Трапезица", където стана катастрофата.

„Разпитът им цели да изясни обстоятелствата в деня преди случилото се. Да изясним факти и обстоятелства относно проверка на лица, между които и обвиняемия. За момента нямаме никакво основание за промяна на обвинението“, каза прокурор Димитър Узунов.

От свидетелски показания в залата днес стана ясно, че обвиняемият Омар Аднан бил в ГПУ Ченгене скеле, след което бил видян и спрян за втора проверка. Не е ясно защо не е бил задържан. Много от свидетелите даваха уклончиви показания. Поради което обвинението поиска да им бъдат счетени показанията, дадени по време на досъдебното производство.

Адвокатът на подсъдимия Калин Янев поддържа тезата си, че деянието не е умишлено. 

„Клиентът ми не е искал и не е допускал настъпването на смъртта на двамата полицаи. Не е предполагал, че ще причини смъртта им, направил е спасителен завой надясно, за да предотврати удара с полицейския автомобил, поради което считам, че не е действал умишлено", каза адвокат Янев.

Делото продължава и утре. Самата катастрофа се случи на 25 август 2022 година.


По публикацията работи: Калина Енчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени