Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. ф. главен прокурор Борислав Сарафов сезира министъра на здравеопазването и премиера по казуса

За блокирането на съдебномедицинските експертизи и аутопсиите в столицата и региoна алармира Сарафов

Причината - моргата в болница "Александровска" е препълнена

Борислав Сарафов
Снимка: БТА

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е изпратил писмо до служебния министър на здравеопазването Галя Кондева с копие до служебния премиер Димитър Главчев, с което ги сезира относно необходимостта от предприемането на незабавни мерки за своевременно извършване на съдебномедицински експертизи, назначени от органите на досъдебното производство на територията на София и региона, съобщиха от Прокуратурата.

На 22 юли Софийската градска прокуратура и Софийската районна прокуратура са уведомени от изпълнителния директор на УМБАЛ "Александровска", че се преустановява приемането на трупове за съхранение, за извършване на аутопсии и съдебномедицински експертизи в Клиниката по съдебна медицина и деонтология на болницата, тъй като капацитетът на трупохранилището в клиниката е изчерпан.

За проблема са сезирани и други институции.

"Подхождайки с разбиране към създалата се критична ситуация в болничното заведение, изказвам силно безпокойство и тревога от взетото решение", посочва в писмото си Борислав Сарафов.

Той подчертава, че това не само ще създаде изключителни затруднения в работата по досъдебни производства на територията на София и областта, но дори може да я блокира, ако се стигне до обективна невъзможност да се възлага извършването на съдебномедицински експертизи по дела за причиняване на смърт и телесни повреди.

"Организацията и дейността на лечебните заведения не бива да затруднява разследванията по наказателни дела за престъпления от общ характер, още повече за тежки умишлени престъпления и свързаните с тях съдебномедицински експертизи", подчертава Борислав Сарафов.

Той настоява спешно да бъдат предприети всички необходими действия за преодоляване на критичната ситуация и за извършване на медицински експертизи в лечебните заведения в София съгласно медицинските стандарти.

Борислав Сарафов очаква да бъде уведомен за предприетите действия от компетентността на изпълнителната власт в най-кратък срок, тъй като от това ще зависи по-нататъшната работа на органите на досъдебното производство в София и предотвратяването на риска от провал на разследванията.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени