Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предложение от групата на “Синя София“ в Столичния общински съвет

Предлагат до 35% от капитала на шест столични общински дружества да бъдат търгувани на фондовата борса

Вили Лилков
Снимка: архив

До 35% от капитала на "Топлофикация София" ЕАД, "Център за градска мобилност" ЕАД, "Столичен автотранспорт" ЕАД, "Столичен електротранспорт" ЕАД, "Метрополитен" ЕАД и "Софинвест" ЕАД да бъдат търгувани на фондовата борса. Такова предложение отправят от групата на “Синя София“ в Столичния общински съвет.  Според общинския съветник Вили Лилков така ще се гарантира, че те стават наистина публични.

„Изваждането на борсата на едно търговско предприятие ще повиши на първо място прозрачността. На второ място ще включи миноритарни собственици в управителните и контролни органи на предприятието и ще привлече свеж ресурс. Освен това ще се ограничи партийното влияние в бордовете на управление и изцяло ще има оздравителен ефект върху икономиката на София“, заяви още той.

Предложението за търгуването на акциите на шестте дружества ще се разгледа след като общинските съветници се завърнат от лятната си почивка.

На предходното заседание на СОС на 11 юли, бе взето решение да бъдат сменени ръководствата на общинските структури с обявяване на публичен избор за членове на съвети на директори и надзорни съвети. До провеждането на конкурса бяха назначени 26 души в ръководствата на общинските дружества, които, според кмета на София Васил Терзиев, са анонимни лица. След това кмета върна решението, защото според него е не само безпринципно, но е и незаконосъобразно. През вчерашния ден стана ясно обаче, че Административният съд в София е отхвърлил жалбата на Терзиев, а определението на съда може да се обжалва в 7 дневен срок.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени