Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ямболските общински съветници даряват заплатите си на опожарените Воден и Крайново

Председателят на общинския съвет в Ямбол Антон Шиков.
Снимка: Даниела Костова

Общинските съветници в Ямбол гласуваха месечното им възнаграждение да бъде дарено на най-тежко пострадалите при пожара в селата Воден и Крайново.

Сумата от 45 хил. лева ще бъде насочена към хората, останали без дом, уточни председателят на Общинския съвет в Ямбол Антон Шиков:

„Така или иначе средствата не са кой знае какво, когато се касае за строителни материали и възстановяване след пожар, но се надяваме да помогнем на някои от семействата, на които е изгорял единственият дом и те няма къде да отидат“.

Петчленна комисия от ямболски съветници ще обходи домовете на пострадалите и ще прецени как да бъдат разпределени средствата. 

Най-засегнатите от огнената стихия жители на Воден благодариха на правителството за предоставената възможност да бъдат настанени в хотели по подобие на механизма с украинските бежанци и коментираха:

Това не е военно положение, това е бедствено положение! Ако някои от тях не са на работа, не са ангажирани – могат да се съгласят да отидат, но хора ангажирани като нас, които имат къща, имат животни, имат работа – как да оставя всичко и да отида на хотел. Трябва да се мислят начини да бъдат построени къщите ни отново“, каза Златка Янева, чиято къща почти изцяло изгоря в пожара на 17 юли.

На предстоящата сесия на Общинския съвет в Болярово ще се отпуснат средства за пострадалите, подчерта кметът Хрито Христов. Междуведомствена комисия също описва щетите, за да се определи размерът на обезщетенията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна