Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делегати от над 130 държави ще обсъждат в София иновациите в подкрепа на климата

Снимка: БТА

На 1 август 2024 г., Стопанският факултет и Националният център за полярни изследвания към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организират научна конференция „Наука и иновации в подкрепа на климата, устойчивостта и гражданите - от местни към национални и глобални перспективи и научени уроци за по-добри политики, практики и за по-добро качество на живот“.

Събитието е част от сателитната програма към домакинството на България на 61-вата сесия на най-влиятелната международна научна организация в областта на изменението на климата Междуправителственият панел на ООН по изменение на климата (IPCC-61), което се провежда в София от 27 юли до 2 август.

В програмата са включени около 8 събития, каза пред Радио София д-р Марина Стефанова – зам.-декан "Устойчиво развитие, подкрепа и ангажираност" на Стопанския факултет.

„Ще гостуват делегати от над 130 държави в София. Ние имаме едно голямо проучване, което за нас е първо, национално, но ще бъде годишно, което е насочено към това каква е осъзнатата реакция на гражданите, в качеството им на потребители, по посока на устойчива трансформация. Готови ли са да подкрепят този преход със своя потребителски индекс. От друга страна – технологичните иновации и дали сме готови да направим този преход“, посочи д-р Стефанова.

Стремежът на организаторите е да покажат едновременно, че климатичните промени засягат всеки един от нас, но и че всеки може да повлияе, както на регионално, национално, така и на ниво Европейски съюз и на световно ниво.

„Друг компонент на участието на Софийския университет като официален партньор на Министерството на околната среда и водите е, че ние сме организатори на цялата доброволческа програма, която подпомага секретариата на Междуправителствения панел по климатични промени. Това са над 60 доброволци“, посочи д-р Марина Стефанова.

Тя добави, че от решаващо значение е по-доброто съгласуване на приоритетите за финансиране на научните изследвания и иновациите (НИИ) с нуждите на прехода към декарбонизация.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна