Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Патрушев: САЩ възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни

Николай Патрушев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят доставките на оръжия за Украйна и да разположат там съвременни оръжия с голям обсег. Това заяви Николай Патрушев, бивш председател на Съвета за сигурност на Русия, а сега съветник на президента. По думите на Патрушев Русия е осуетила плановете на "водения от САЩ съюз" НАТО да разгърне своя военноморска база в Азовско море, но не уточни за какъв период от време говори.

Кремъл сигнализира, че е отворен за преговори с Украйна дори докато украинският президент Володимир Зеленски е на власт.

Въпреки че Москва смята украинския президент Володимир Зеленски за марионетка на Вашингтон и за нелегитимен, след като през март изтече неговият мандат, Русия е готова да преговаря. Това каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков след вчерашната заявка на украинския външен министър Дмитро Кулеба от Китай, че Киев е готов на "добросъвестни" преговори.

Първо трябва да разберем дали украинската страна има разрешение от своите куратори. В допълнение към проблема с легитимността на Зеленски има проблем и със забраната за контакти и преговори с руската страна, подчерта говорителят на Кремъл. Песков допълни, че Москва е отворена за постигане на своите цели чрез преговори, които Путин очерта през юни: отказ от членство на Украйна в НАТО и от четирите украински области, които Москва едностранно обяви за свои.

През изминалата нощ руски дронове отново атакуваха южния украински пристанищен град Измаил. Според съобщенията от Киев няколко руски дрона са навлезли в румънското въздушно пространство. Отломките им са били открити в дунавското село Плауру, написа министърът на външните работи Луминита Одобеску в платформата "Х", където осъди поредната руска атака.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че Русия е изстреляла 38 ирански дрона, 25 от тях са били свалени. Местните власти в Измаил съобщиха за двама ранени цивилни и щети по пристанищните съоръжения. Москва многократно е атакувала пристанища в Одеска област след като миналата година бе постигнато споразумение за износ на украинско зърно през Черно море.


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени