Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху заяви, че ще постигне "пълна победа" срещу "Хамас" и заклейми американските противници на войната в Газа

Още за речта на Бенямин Нетаняху пред американския Конгрес

Демонстрация срещу израелските операции в Газа и продажбата на американски оръжия на Израел в деня на посещението на премиера Нетаняху във Вашингтон, САЩ, 24 юли 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изнесе остра реч пред американския Конгрес, в която  обеща да постигне "пълна победа" срещу палестинската групировка "Хамас" и заклейми американските противници на войната в Газа.

В речта си по време на съвместното заседание на двете камари на Конгреса Нетаняху подчерта дългогодишните и близки връзки между Съединените щати и Израел

Говорейки близо час пред американските законодатели, Нетаняху каза, че САЩ имат споделен интерес в борбата на страната му срещу "Хамас" и други подкрепяни от Иран въоръжени групировки. 
"Америка и Израел трябва да бъдат заедно. Когато сме заедно, се случва нещо наистина просто: ние печелим, а те губят", каза израелският премиер.

Посещението на Нетаняху в Конгреса обаче подчерта разделението в американското общество, предизвикано от войната в Газа, като десетки депутати от Демократическата партия бойкотираха обръщението му.

В разрез с установената практика в залата не се появи и вицепрезидента Камала Харис, която извини отсъствието си с друг ангажимент.

В допълнение пред Капитолия се събраха хиляди протестиращи срещу военните действия на Израел в Газа и съпътстващата хуманитарна криза в района.

Стигна се и до сблъсъци с полицията, като органите на реда употребиха палки и сълзотворен газ, след като протестиращи замениха американски знамена с палестински.

По-късно днес се очаква Нетаняху до посети Белия Дом, където ще проведе среща с президента Байдън и вицепрезидента и най-вероятен президентски кандидат на Демократическата партия Камала Харис.

За утре е планирана среща и с кандидата на Републиканците и твърд поддръжник на Израел - Доналд Тръмп.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени