Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария и Словакия се провалиха в опитите си за възстановяване на доставките на петрол от "ЛукОйл"

Снимка: БГНЕС

Унгария и Словакия се провалиха в опитите си да предизвикат консултации с Украйна с посредничеството на Европейската комисия за възстановяване на доставките на петрол от руската компания "ЛукОйл".

След като Украйна наложи санкции срещу руската група "ЛукОйл" доставките на компанията за Унгария и Словакия спряха. Двете страни обявиха, че енергийната им сигурност е застрашена от действията на Киев. 

Става въпрос за доставки с транзит през Украйна по петролопровода "Дружба", който е последният основен действащ маршрут за руския петрол към Европа. 

Външният министър на Унгария Петер Сиярто поиска от ЕК да посредничи в спора и даде срок от три дни преди Будапеща да отнесе случая към съд. 

Пред Financial Times Валдис Домбровскис, еврокомисарят по търговските въпроси, заяви, че Брюксел се нуждае от повече време, за да събере доказателства и да оцени правната ситуация.

В края на 2022 година ЕС наложи ембарго върху вноса на руски петрол по море. Петролопроводът "Дружба" остана извън санкциите. Дерогацията е в сила до края на тази година, което означава, че Унгария и Словакия, както и Чехия, ще трябва да търсят алтернативни маршрути и източници.

Руският петрол представлява 35-40% от входящите ресурси на единствената рафинерия в Словакия. Доставките на "ЛукОйл" през Украйна се равняват на около една трета от вноса на петрол в Унгария.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени