Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чиито мандат там беше от 2019 до 2023 година.


Четивото съдържа 24 репортажа с много снимки из непознати кътчета на Йордания, до които дамата е достигнала с колело. Първото представяне на книгата, която е написана на английски език, е в столицата Аман, в емблематичната сграда "Petra National Trust" с домакин принцеса Дана Фирас, посланик на добра воля на ЮНЕСКО. Изданието е високо оценено от Кралския двор на Йордания. Нора Михайлова събира впечатленията си по време на локдауна в началото на Ковид пандемията, когато след първите няколко тежки дни със забрани се ражда невероятната жажда за живот и пътешествия у авторката. Томчето е събрало послания за сходните ценности между религиите и културите на българския и йорданския народ. В него се преплитат история, религия, поезия и философия, уникална природа и приятелство. 


Моята събеседничка Нора Михайлова, както вече сте разбрали, в свободното си време кара колело на дълги разстояния. В Йордания е била 270 дена на велосипед. Страстта ѝ към колоезденето се запалва във Вашингтон. В Израел, където съпругът ѝ е на работа, създава групата Bike with me. Заедно с дипломати от различни страни (Чехия, Словакия, Австрия, Норвегия, Щатите, Канада, Египет, Англия) прави велосипедни обиколки в Херцлия и Тел Авив. Събирали се всяка сутрин, в 7 часа, а съпругът ѝ се чудел на ентусиазма им. Участват дори и в Триатлона на Херцлия, където спечелили трето място.


"Когато дойдох в Йордания се включих в групата Cycling Jordan, споделя Нора Михайлова. Карам също и сама на големи разстояния, понякога дори и по 40-50 км на ден. Стигнала съм до такива места, където ми се струва, че човешки крак не е стъпвал, като Маунт Небо, Ум ар Расас, Вади Муджиб, крепостта Мукауир, където е обезглавен Йоан Кръстител. Някои познати ме питаха, как може сама жена да обикаля на велосипед из арабска страна. Но аз искам да ги успокоя: йорданците са най-милите и приветливи хора, които познавам."

Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Йордания, пише на страницата си във Фейсбук Passport tales with Noraза книгата "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване": Този проект беше плод на любов, улавяне на спиращите дъха пейзажи, невероятната култура и незабравимите преживявания, на които се натъкнах, докато карах велосипед през Йордания. От оживените улици на Аман до спокойната красота на Уади Рум, всяка страница е свидетелство за приключението и откритието, което ви очаква зад всеки ъгъл. независимо дали сте ентусиаст на пътешествията, любители на колоезденето или просто някой, който обича добрата история, надявам се, че тази книга ще ви вдъхнови да предприемете свое собствено пътешествие – независимо дали е по света или в себе си, завършва Нора Михайлова.


Снимки: личен архив на Нора Михайлова
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна