Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Иванов за скока в цените на тока: Пазарните играчи да се адаптират. Не може все да се търси държавата

| Интервю
Антон Иванов
Снимка: БТА

Сметките за ток за бизнеса през юли може да са с 60% по-високи. От бранша изказаха опасения за фалити, ако държавата не се намеси.

Свободният пазар се характеризира с това, че има периоди на високи и на ниски цени. Пазарните играчи трябва да се адаптират към тази среда и да не търсят непрекъснато решения чрез държавата в зависимост от ситуацията.

Това мнение изрази пред БНР Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум.

Компенсацията не е адаптация, категоричен е експертът, който коментира пика в цените на тока за бизнеса.

Високите цени през юли се дължат на високите температури в региона от Средиземно море на север, нуждата от електрическа енергия за Украйна и откази на енергийни съоръжения, основно в Румъния, поясни Иванов.

Търговците трябва да създават конкурентната среда за доставки, като ангажират различни енергийни слотове, подчерта експертът.

"Търговците обаче избраха стратегия да дебнат, когато има отклонения на балансиращия пазар - да печелят, а иначе да слагат търговска надбавка и оттук нататък да се оправят производителите и потребителите. Трябва участието на всички пазарни участници да бъде анализирано и да се търси онзи баланс, който не нарушава интереса на никого, но и не създава условия, когато нещо не е наред, веднага да се ходи при държавата."

Либерализацията на пазара на дребно ще настъпи и тогава отново това, че няма пари във фонда за сигурност на енергийната система, ще бъде водеща тема, предупреди Антон Иванов.

През 2021-2022 г. в цяла Европа имаше еднакъв ръст на цените и общи директиви за предприемане на действия. Сега призивът за компенсации е само у нас, отбеляза той, като изрази скептицизъм "доколко и дали ЕК ще позволи".

Първо ще се предприемат стъпки за компенсация, после ще се чакат решенията на Комисията, смята енергийният експерт.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна