Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Призиви от Бузлуджа: Да се обединим

Социалисти от цялата страна се събраха на историческата поляна под връх Бузлуджа за традиционния Национален събор на левицата, където БСП отбелязва 133 години организирано социалистическо движение у нас. Знакови фигури от лявото пространство и хиляди симпатизанти участват в националния политически митинг, който се провежда в този час.

В навечерието на събора в Стара Загора вчера лидерите на 17 леви формации подписаха "Обръщение към българския народ" и дадоха начало на сформирането на т.нар. "широк ляв фронт"", сред тях бе и Георги Първанов, който от Бузлуджа заяви защо е важно обединение в лявото пространство.

Поддръжници на лявата идея също призоваха за консолидация. 

Лявото е доказало, че в момент на кризи може да намира точните решения, но само когато е обединено, заяви изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров по време на политическия митинг и подчерта, че процесът на консолидация в партията и в лявото политическо пространство е необратим: 

Председателят на парламентарната група на БСП за България Борислав Гуцанов отбеляза, че подписаната в Стара Загора декларация за общи действия и създаване на управленска програма е само "началото към промяна в  България“:

Нашето основно послание е мир, каза заместник-председателят на БСП и евродепутат Кристиан Вигенин. Той посочи, че  "БСП, със своите политически партньори, е готова да поведе битката за събуждането на обезверения български народ":

Пламена Заячка от АБВ каза, че трябва да се сложи край на безвремието и на корупционните коалиции и сглобките. "Длъжни сме да покажем реална управленска алтернатива", добави тя. Според Данаил Георгиев от “Движение 21“ левите и ляво-центристки партии са заявили решителност да създадат мощна и силна левица, а Борислав Тодоров от „Изправи се БГ“ заяви, че само левите сили могат да върнат стабилността на страната.

  
По публикацията работи: Таня Балабанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени