Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин предупреди за опасност от ракетна криза като през Студената война

Военният министър Андрей Белоусов, Владимир Путин и главнокомандващият руските ВМС адм. Александър Мойсеев на годишния Военноморски парад в Санкт Петербург, 28 юли 2024 г.
Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин предупреди, че ако САЩ разположат ракетни системи с голям обсег в Германия, Москва също ще позиционира оръжия на ударно разстояние от Запада, предаде Ройтерс.

"Ситуацията напомня събитията от Студената война, свързани с разполагането на американски ракети "Пършинг" в Европа. Ако тези планове на Съединените щати се осъществят, ще смятаме, че сме освободени от взетото по-рано решение за едностранен мораториум върху разполагането на ударни средства със среден и по-малък обсег", заяви Путин, предупреждавайки, че САЩ рискуват да предизвикат ракетна криза като от епохата на Студената война. Той добави, че ще бъдат повишени и възможностите на бреговите войски на руския Военноморски флот.

По-рано този месец Вашингтон и Берлин съобщиха в съвместно изявление, че за първи път от Студената война насам в Германия ще бъдат разположени американски оръжия с голям обсег, с което САЩ ще допринесат за "интегрираното европейско възпиране".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна