Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален парк "Пирин" - богатство за (пре)откриване

Снимка: Facebook /НП Пирин

"Предлагаме карти и ориентираме туристите в планината. Показваме им основни туристически маршрути и места, които могат да видят, съобразени с техните физически възможности. Ние ги запознаваме с правилата на поведение в Националния парк, защото това е защитена територия."

Това казва пред БНР Николина Ангелинина от посетителския информационен център на Националния парк "Пирин".

Най-голям интерес предизвиква умаленият макет на планината, отбелязва тя. По думите ѝ, това помага на посетителите да визуализират планираните си маршрути.

На територия на НП "Пирин" има 22 туристически пътеки, които са официално маркирани в 5 цвята. Маршрутите са направени така, че два, маркирани с един и същи цвят, да не се пресичат, за да няма объркани туристи, пояснява Ангелинина.

"Общата дължина на туристическите пътеки е над 370 км. Тези пътеки са пригодени за масовия турист, избрани така, че човек да може да разгледа най-хубавата част на планината. Направени са така, че за период от 4-5 часа да стигнем от едната хижа до другата, където можем да намерим топла храна и подслон да пренощуваме."

Пирин планина обаче не бива да бъде подценявана, защото е с изразен алпийски характер, съветва Николина Ангелинина.

"Подходящо облекло, удобни обувки, винаги яке и винаги добре зареден телефон."

В НП "Пирин" има 13 хижи и заслони. На територията на парка има над 10 веломаршрута.

Дивото къмпингуване е забранено. Палатки може да се поставят само на специално обозначените за това места.

Снимка: Сдружение Маратон

46 хиляди хектара световно природно наследство, вековни гори, над 130 защитени растения, птици и диви животни – това е обликът на Националния парк "Пирин".

От 15 юли до 15 септември е забранено движението на автомобили между хижите "Бъндерица" и "Вихрен", уточнява секретарят на Община Банско Иван Докторов.

"Туристите са много, а местата за паркиране по този участък на пътя са малко. Поради тази причина правим ограничения, но това не намалява туристопотока към планината. Любителите на планината всяка година се увеличават."

Има маршрутна линия от Банско до хижа "Вихрен". Автобусът е осигурен от общината, обяснява Докторов.

На гарата в Банско, където е и автогарата, пристигналите могат да получат комплексна информация за различни транспортни услуги.

"Могат да хванат превоз, за да стигнат до високата част на планината, до нашите малки населени места, да се възползват от чудесните възможности на теснолинейката, да отидат до минералните плажове в Добринище или да качат колелата си и да отидат до Велинград. Възможностите са много."

Ремонтиран е целият участък от Банско до хижа "Вихрен".

Снимка: Кети Тренчева

Банско е най-предпочитаната изходна точка за разходки и преходи в Пирин. На километър от града започва маршрут, по който могат да се движат инвалидни и детски колички.

Ролбанът е сред любимите места за ежедневна разходка в планината, разказва директорът на НП "Пирин" Росен Баненски.

"Ролбанът като местност, позната на банскалии, е била пригодена за бегови дисциплини. Не се изпълнява тази мечта на банскалии да имат писта за биатлон. Така тази местност в момента я припознават като единственото място в Банско, където може да излезеш в планината и да се разходиш по нея. Тя е пригодена за хора, които нямат активна двигателна култура, по-трудно подвижни. Това е единственото място в планината, където тези хора могат да дойдат, да починат, да седнат на пейките и да се полюбуват на чистия въздух. ние я надграждаме година след година. Това е една "класна стая" на открито – всеки може да прочете за националния парк, за животните, растенията, всичко, което може да види в Националния парк, без да навлиза във високата част на планината."

Снимка: Кети Тренчева

Дължината на ролбана е около километър и половина. Сменени са дървените платформи. Поставени са и нов вид пейки със стойки за велосипеди.

"Дирекцията направи с дървени материали пейки, за може като седнеш, да си подпреш колелото до теб. Да е по-подредено, по-приятно. Идея, която се поде от много хора."

"Много млади, много чужденци, много малки деца. Хората имат нужда от природата и е най-нормално да прекарват повече време", коментира Росен Баненски за профила на туристите и необходимостта от общуване с природата. 

Повече по темата чуйте в звуковите файлове.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна