Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нидерландецът Якоб ван Бейлен е гост в "Горещо сърце"

Световният колекционер на килими има 850 старинни български килима

55 от най-ценните килими може да бъдат разгледани на Самоводската чаршия до октомври месец

2
Якоб ван Бейлен
Снимка: Личен архив

Нидерландец, живеещ от десетина години във Велико Търново, колекционира български килими и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство

Якоб ван Бейлен има 850 старинни български килима от 18-и до 20-и век.

За него казват, че е колекционерът с най-много килими в света, определят го и за по-българин от българите, заради страстта му да издирва, купува и спасява ценните образци на българското килимарство.


В колекцията си Якоб ван Бейлен има от най-известните за колекционерите по цял свят килими "шаркьой", които са пиротски, чипровски и самоковски, има котленски, тип "бакамски", молитвени, както и такива от по-непопулярните в българското килимарство райони.

55 от най-ценните му килими до края на октомври може да бъдат разгледани в хана "Хаджи Николи" на Самоводската чаршия във Велико Търново в бутиковата изложба "История в цветове. 350 години българско килимарство".

"Най-хубави са пиротските килими, котленските имат най-хубавите багрила, защото в Сливен беше най-старият текстилен комбинат в България и на Балканите, най-хубавите платове имаше, сподели Якоб ван Бейлен.


"Всеки път когато намирах нов килим, той ми ставаше най-любимият, декорирал съм своя къща си с различни килими, това го чувствам близко до себе си. 

Така както обичам България, която стана моя втора моя родина със своята красива природа и живо културно наследство, което трябва да се опазва, допълни той.

Затова и Якоб ван Бейлен сега се е заел с мисията да се създаде у нас Национален музей на българското килимарство, където той ще дари свои килими.

През април експозицията беше показана в галерията на Българския културен институт в Париж.


Още по темата в интервюто на Здравка Маслянкова с Якоб ван Бейлен за рубриката "Горещо сърце".


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени