Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Венецуела Мадуро и опозиционният лидер Гонсалес се обявиха за победители на изборите

Николас Мадуро и Едмундо Гонсалес
Снимка: Ройтерс

И президентът на Венецуела Николас Мадуро, и съперникът му от опозицията Едмундо Гонсалес обявиха победа в президентските избори, които протекоха на фона на взаимни обвинения, както и на съмнения в чужбина за честността на вота.

Избирателната комисия обяви, че Мадуро печели трети мандат с 51% от гласовете,  а кандидатът на опозицията е получил 44 на сто.

Николас Мадуро нарече преизбирането си "триумф на мира и стабилността":

"Мога да кажа пред народа на Венецуела и пред света - аз съм Николас Мадуро Морос, преизбраният президент на Боливарска република Венецуела. И ще защитавам нашата демокрация, нашите закони и нашия народ. Остава в сила нашето послание за помирение и мирни промени. Убедени сме, че голямото мнозинство от венецуелците също иска това. Борбата ни продължава и няма да спрем, докато не бъде изпълнена волята на венецуелския народ".

Мария Корина Мачадо, която ръководи опозицията, но й беше забранено да се кандидатира, заяви, че избраният за президент е Гонсалес и то с голяма разлика:

"Едмундо Гонсалес Урутия е получил 70 процента от гласовете на изборите. Николас Мадуро - 30 на сто. Това е истината".

Опозицията обяви, че ще предприеме серия от акции, с които да защити истината.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова властите в Каракас да публикува подробни резултати от гласуването, за да бъдат гарантирани честни избори.

В съвместно изявление осем латиноамерикански държави също заявиха, че е важно да бъде зачетена волята на венецуелския народ.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени