Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Методи Лалов: Съдебна реформа може да се направи с независими политици и нов Изборен кодекс

| Интервю
Методи Лалов
Снимка: Савина Спасова

Конституционното решение се бламира, защото имате зависими членове на Конституционния съд - Лаков, Филип Димитров Братиньото - Велчев, който не гласува, Десислава Атанасова, Борислав Белазелков. Не може да се прави конституционна реформа с Пеевски и Борисов. Реформа означава подобряване на работата на институция, орган или система.

Това коментира за решението на Конституционния съд и съдебната реформа адв. Методи Лалов, бивш председател на СРС и бивш съветник в СОС от „Демократична България“, в интервю пред БНР.

„Този Гордиев възел за реформа в съдебната система се разплита с независими политици и промяна в Изборния кодекс. Стигаме до гражданското общество – да си намери лидери, да излъчат нови политически сили, да влязат и с шут в НС да изринат тази пасмина, и да променят Изборния кодекс“, препоръча Методи Лалов в предаването „12+4“.

Тоя категоричен, политическото въздействие върху ВСС „трябва да бъде регулирано.

„И да трябваше да бъде регулирано по този начин, по който беше предложен, за да имаме стабилност – не се получи“, каза той и посочи причините.

„На първо място това решение на КС е взето при порок, което вади очите на юристите и това е Десислава Атанасова. Няма вариант в правото, в който съдия да решава спрямо себе си. Десислава Атанасова е вносител на конституционните промени, както и да беше гласувала – за или против, е недопустимо. В правото никой не може да бъде съдия на себе си, тя го допусна.  Това изисква промяна в Закона за Конституционния съд, тъй като няма уредба в закона за КС. Трябва да напишат такава норма както има в НПК и ГПК, че е недопустимо да участва като съдия човек, който е заинтересовано лице. Това е проблем, както за нея като личност,  така и за органа, който не направи дори опит да й въздейства да не участва“, коментира адв. Методи Лалов.

И смята, че когато се ограничават правомощията на президента – избора на премиер от списък, по което няма решение, промените са конституционносъобразни, а когато се отнася за главния прокурор са противоконституционни.

„С тези политици до един няма да стане реформа. Костадинов хитруваше още със субсидията, че ще я дарява, имате Пеевски нарязал всичко, до което се е докоснал, имате Борисов - чекмеджета и далавери. Промените не могат да се случат без да се промени обществото“, посочи още бившият председател на СРС.

И допълни:

"Яростта на гражданите и наказанието към ПП-ДБ, заради сглобката и сега заради съдебната реформа, е заради разочарование, че на очевидни неща, че не могат да направят, ни убеждаваха, че ще ги направят. С Борисов не можеш и с Пеевски също."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени