Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делян Пеевски заяви, че заявките за правителство с третия мандат са популизъм

Третият мандат: Напусналите ПГ на ДПС ще разговарят с ИТН, Пеевски призова да върнат папката

От БСП отиват на разговори при официална покана

Брифинг в кулоарите на Народното събрание (от ляво надясно) на Анджей Джандев, Тимур Халилов, Ализан Яхова, Фатме Рамадан.
Снимка: БТА

Парламентарната група на ДПС няма да участва в преговори за съставяне на кабинет с третия мандат, не защото не вярваме в необходимостта от това България да има стабилно и отговорно правителство, а напротив - защото не приемаме с евтин популизъм и клишета да се губи ценно политическо време на страната.

Това се посочва в позиция на един от председателите на ДПС - Делян Пеевски, разпространена от пресцентъра на партията във връзка с връчения днес трети проучвателен мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на "Има такъв народ".

"Празното говорене на ИТН, което показва политическата им немощ, и напъните на временния обитател на “Дондуков“ 2 са имитация на политика и отсъствие на отговорност пред хората. Освен това ние сме категорични - не можем да работим с проруската партия "Възраждане" и това за нас е единствената, непристъпна червена линия", се посочва още в позицията. 

С оглед изразените позиции на основните партии, заявките за опит за съставяне на правителство с третия мандат не са нищо друго, освен протакане и реализиране на нерегламентирана предизборна кампания, от която излъгани и подведени ще бъдат българските граждани.

Отговорното политическо поведение изисква от представителите на ИТН единствено да върнат мандата веднага, за да има възможност Радев, между два задгранични полета, да изпълни задълженията си по Конституция и да насрочи парламентарните избори, коментира още Пеевски.

Той определи като "популизъм" и "скрита предизборна кампания" заявките за такива разговори.

Очаква се обаче утре представителите на "Има такъв народ" да проведат разговори с нечленуващите в парламентарна група депутати, напуснали парламентарната група на ДПС. 

Делян Пеевски; Снимка: БТА

По-рано беше обявено, че депутатите, които се обявиха за единство на ДПС, начело с почетния председател д-р Ахмед Доган, ще отидат на разговори с "Има такъв народ" за намирането на общи цели и приоритети за сформиране на правителство.

Това каза за Тимур Халилов, който заедно с колегите си, напуснали парламентарната група на ДПС под ръководството на Делян Пеевски, още миналата седмица изпратиха своята принципна позиция, с която декларираха готовност за разговори с представителите на ИТН. 

В позицията си от миналата седмица, заявена от Джевдет Чакъров, председател на ДПС, се посочва, че това е принципен разговор, в който ще се търсят общи цели и приоритети за стабилизация и развитие на страната. В нея се изтъква, че шансът за съставяне на правителство, в рамките на този парламент е минимален, но такива разговори биха били полезни в бъдеще.

Същевременно от ИТН изпратиха покана за разговор с независимите народни представители от ДПС за утре от 16:00 часа в зала 1 на Народното събрание. 

"БСП за България" ще отиде на среща с "Има такъв народ" при официална покана за разговори за третия мандат за съставяне на правителство, заяви Борислав Гуцанов, председател на парламентарната група на БСП.

Неофициално сме имали разговори с ИТН. БСП приемаме третия мандат като мандат на парламента и се надяваме, че той ще бъде използван за връщане на диалога между политическите партии и да се стигне до пресечна точка за приоритети за развитието на страната ни", добави Гуцанов.

По думите му не е нормално за три години шест пъти да се отива на предсрочни избори. Дано да има тази воля за мъдрост и държавническо мислене и за диалог, за да се стигне до един редовен кабинет и до нормализиране на отношенията в политическото пространство, добави Гуцанов.

Социалната политика, здравеопазването, мирът и енергетиката за "БСП за България" са ключово важни теми, посочи Гуцанов. По думите му при финализиране на разговорите за бъдещ кабинет ще бъде свикан и Националният съвет на левицата. 

Гуцанов посочи, че за тях кабинетът трябва да е експертен, надпартиен, кабинет на националното спасение. Великото Народно събрание неслучайно е направило така, че първият и вторият мандат да се дават на кандидат за министър-председател, а третият мандат е на парламентарна група.

Той е общ на целия парламент и тази мъдрост в момента е много важно дали ще надделее. Диалог е ключовата дума, заяви Гуцанов. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени