Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпръснаха протест на опозицията във Венецуела със сълзотворен газ

Антиправителствен протест в Каракас, 29 юли 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силите за сигурност във Венецуела използваха сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращи в столицата Каракас след преизбирането за трети мандат на президента Николас Мадуро. Хиляди хора се събраха по улиците в няколко квартала на града със скандирания "Свобода!" и "Това правителство ще падне!", като гориха и предизборни плакати на Мадуро.

Венецуелската избирателната комисия съобщи, че настоящият държавен глава печели 3 мандат с над 51 процента от гласовете.  Лидерът на опозицията Мария Корина Мачадо обаче нарече изборите поредна измама и обяви, че Венецуела има нов избран президент и това е Едмундо Гонсалес.

По-късно властите в Каракас обявиха, че изтеглят дипломатическия си персонал от седем латноамерикански страни, които оспорват победата на Николас Мадуро. Това са Аржентина, Чили, Коста Рика, Перу, Панама, Доминиканската република и Уругвай.  Седемте държави са част от общо девет страни, които излязоха със съвместно изявление. В него те настояват за пълен преглед на резултатите от вота. Междувременно Перу изтегли посланика си от Каракас, а Панама замрази отношенията си с Венецуела. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени