Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозари и винопроизводители излизат днес на протест в Поморие (ОБНОВЕНА)

| обновено на 31.07.24 в 09:22
архив
Снимка: Любо Андреев

Представители на лозаро-винарската камара в Поморие ще протестират срещу наредба на Министерството на финансите от 2023-та година. Тя ги задължава веднъж да претеглят събраното грозде директно в лозовите масиви, а втори път да го притеглят на кантарите в данъчните складове на предприятията за преработка. Ако има несъответствие в килограмите НАП започва проверка, а предприятието се затваря за 4 часа. 

Изискванията на тази наредба са неизпълними, защото в лозовите масиви няма кантари, обяснява председателят на браншовата камера в Поморие Антон Полукчиев:

„Това са допълнителни административни и финансови пречки и товар върху нас гроздопроизводителите. Освен това производителите на грозде се натоварват и с допълнителни административни тежести като се задължават в реално време да пускат електронна декларация, а на много места мобилните оператори нямат обхват“, каза още Антон Полукчиев.

Лозарите питат на кого е необходимо това и за какво ще послужи.

Заради протеста днес ще има временна забрана за движение на превозни средства по общински път, обхващащ участъка от разклона на бензиностанция „Петрол“ до кръговото кръстовище Бургас–Сл. бряг–кв. Каменар. Ограничението ще бъде от 8 до 11 часа.
В интервюто ще чуете още информация за проблемите в бранша.

По публикацията работи: Свобода Атанасова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна