Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между 10 и 12 000 дка горят в Малешевска планина и в планината Славянка

Пожарът в Малешевска планина, западно от река Струма, е възникнал към 12:30 часа между селата Микрево и Каменица. Димът се вижда от Благоевград.
Снимка: БГНЕС

Сложна остава ситуацията и при двата пожара в Малешевска планина и в Струмяни, както и в планината Славянка. И двата фронта остават активни.

Около 6000 декара е засегнатата площ - държавна горска територия - в планината Малешево, както и над 3000 декара земеделски земи. Към 7 ч. тази сутрин общо периметърът на пожара е между 10 и 12 000 декара. 

Няма опасност за населените места. 
Освен стотиците огнеборци - осигурена е и летателна техника - два френски самолета и хеликоптери от Българската армия. 
В центъра на село Микрево е направена перфектна организация за тръгването на огнеборците към фронта в Малешевска планина и там на границата.

Комисар Валентин Василев - областен директор на пожарната в Благоевград, сподели за БНР.

"Целта е да се осигури дежурство във всички населени места от противопожарни екипи, военни и горски служители. Имаме на терен достатъчно техника, с която от ограничим периметъра на пожара. Основният фронт на разпространение е посока запад. Надяваме се и летателната техника да се включи. Има различни процедури, но след 9 ч. ще бъде на лице. В планината Славянка след вчерашния ден ограничаването на пожара изключително ще бъде само с техника - прокарване на просеки, тъй като безопасността е на първо място". 

"Сложни пожари на големи площи при силен вятър и на пресечен терен" – така обобщи картината с пожарите в страната Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Едновременната работа на хеликоптери и самолети на фронта на пожара се избягва, защото е рискова за екипажите, обясни той.

Пожарът на българо-гръцката граница е навлязъл на около 200-300 метра на българска територия. Въпреки направените просеки, пожарът е станал неконтролируем заради силния вятър и продължава да бъде тежък, коментира Джартов пред БНР. Той изтъкна, че заради минните полета не е имало как огнеборците да го ограничат превантивно.

За пожара при Струмяни главен комисар Александър Джартов отбеляза, че се е развивал с изключително висока скорост.

"Беше невъзможно да бъде догонен. Много тежък пожар."

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работиха: Венцислав Василев, Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна