Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по отбрана в НС обсъжда купуването на боеприпаси за "Страйкър"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Комисията по отбрана ще обсъди предложението за купуване на боеприпаси за машините "Страйкър".

Прогнозната стойност е около 64 880 000 долара. Схемата за плащане предвижда първоначален депозит в размер на около 1 444 000 долара. И разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2025-2028 г. Цените са без включени данъци и такси.

Сред отбелязаните в правителственото решение мотиви е уточнено, че договорът е съставен съгласно законодателството на САЩ. В него има редица особености, които не съответстват на договорно-правната практика у нас. Като това, че при извънредни и непреодолими обстоятелства САЩ си запазва правото да прекрати прилагането изцяло или частично на договора във всеки един момент преди доставката.

Другото е, че за американската страна договорът влиза в сила не след неговото подписване или ратифициране, а след превеждането на първоначалната вноска по него в рамките на срока на валидност на офертата.

Такава клауза имаше например за покупката на вторите осем изтребителя Ф-16. Това е второто предложение за две седмици, което се гледа от парламента.

Миналата седмица скоростно депутатите одобриха допълнително пари по проекта за системите за електронна война и борбата с подводници на новите кораби.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна