Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Има огромно търсене на политическа алтернатива"

Третият мандат според Кольо Колев: Шоу с елементи на пиар

Всички очакват партия, която да превърне омерзението в надежда, смята социологът

| Интервю
Кольо Колев
Снимка: БГНЕС

Поведението на всички партии във връзка с третия мандат ще бъде опит за правене на добро впечатление – нещо като шоу с елементи на пиар.

Това мнение изрази пред БНР социологът Кольо Колев от агенция "Медиана".

Няма успешни преговори пред камерите, напомни той.

"Това ще бъде демонстрация на национална отговорност, принципност, грижа за обществените интереси. Но по същество ще бъде част от предизборната кампания."

Мандатът ще бъде забавен достатъчно, за да бъдат ориентирани изборите към 13 октомври, направи прогноза той. По думите му, "това е играта".

Вероятно следващия понеделник ИТН ще върне мандата, смята той.

Сега ПП-ДБ си скубят косите за промените в Конституцията, отбеляза социологът.

"Утвърждават, че изборите ще бъдат провеждани от най-голямата парламентарна сила, с нейно правителство и неин министър на вътрешните работи."

Вървим към тотален крах на политическата система след новите избори наесен. Причината се корени в геополитическите процеси, които тресат света, коментира Кольо Колев.

"Светът се преориентира. Създават се нови блокове. До голяма степен това е и причината за тези катаклизми в страната."  

Според него има голямо противоречие между политиците и нагласите на населението у нас и това противоречие до голяма степен ще бъде решено от процесите по света.

Ако се запази статуквото, ще има още по-ниска избирателна активност. Има огромно търсене на политическа алтернатива – 17% от подадените на последния вот гласове са за партии, които не влязоха в парламента, посочи Колев.

"Всички очакват да се появи голямата формация, която да превърне обществения негативизъм и омерзение в надежда."

Моментът е сега, заяви той относно отдавна обсъжданото влизане на президента на политическия терен.

Социологът очерта сценарии за представянето на отделните партии на следващите избори. Според Колев ГЕРБ, както и останалите партии, е в криза, защото е изгубила още 140 000 гласа.

"За ПП важи принципа "внимавай какво си пожелаваш" – за тях не очаквам нищо добро, напълно възможно е да се стигне дори до разцепление. Пътят им продължава надолу.

ДПС – там ударът вече е нанесен. Изглежда невъзможно Делян Пеевски да завоюва ДПС. Делян Пеевски бърза, за него политиката е бягане на къси разстояния. Ще имаме драстичен спад при тази партия.

При левицата нещата са малко по-добри. Обединението създава усещането за сила. Въпросът е за какво ще обявиш, че ще използваш тази сила чисто съдържателно. Идеята "ние сме леви, значи сме готини, няма да проработи". И там има подводни камъни."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна