Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър: Над 100 млн. евро заем от ЕИБ за студентски общежития и университетска база

Снимка: eib.org

Кипър ще вземе 108 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка за изграждането на студентски общежития и университетска база, реши правителството. Още 53 млн. евро ще бъдат предоставени от държавния бюджет.

Със средствата ще бъде финансирано строителството на жилища за студенти с общо над 700 легла и обновяването на академични и изследователски съоръжения на Кипърския технологичен университет (ТЕПАК) в Лимасол и Пафос.

Заемът от Европейската инвестиционна банка е с 5 години гратисен период и 25 години срок на погасяване.

500 от леглата ще са в Лимасол, като новата база се очаква да бъде завършена след около 2 години. Това е градът с най-високи наеми в Кипър, което е сериозен финансов проблем за студентите.

Наемът на студио в крайбрежния град в момента е около 850 евро, а за двустаен апартамент достига 1300 евро, по данни на агенции за недвижими имоти.

Корпусът с над 200 легла в Пафос трябва да е готов до септември догодина.

Чрез проектите за модернизиране на базата на Кипърския технологичен университет ще се подобри достъпът на младите хора до висококачествено обучение и изследователска дейност, подчертаха от правителството. Изпълнението им е важна част от неговата политика за инвестиции във висшето образование.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна