Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Новаков в поредицата - "Магията на театъра"

2
Георги Новаков
Снимка: Георги Бангиев

Георги Новаков е гост в поредицата на "Нощен хоризонт" - "Магията на театъра"Основател и Изпълнителен директор на Фондация "А`Аскеер", Новаков е кръстникът на театралните награди "Аскеер". В периода 1990 – 2001 г. е председател на Управителния съвет на Творческия фонд на Съюза на артистите в България.

Актьорът Георги Новаков проникновено достига до същността на героите си, особено прецизен е в изграждането на образите и винаги вълнува със своите превъплъщения. 

Новаков е актьор от Театър "Българска армия", художествен ръководител по актьорско майсторство за драматичен театър в Театрален колеж "Любен Гройс". Той завършва ВИТИЗ "Кръстю Сарафов" през 1974 год. След това е по разпределение в Плевенския театър, а от 1977 год. е в Театъра на армията. 

"Как се насочих към актьорската професия ли? - на шега и заради един бас.

Ние бяхме от първия випуск на Софийската математическа гимназия, тогава само 3 класа- Един ден класната ни, математичка, ни попита кой какво ще кандидатства. Естествено съучениците ми бяха с насоченост - математика и днес сред тях има много инженери, ядрени физици, биолози, но аз като на шега казах - "Във ВИТИЗ". Дотогава не бях излизал на никаква сцена и затова се хванахме на бас с моя клас

Казах си, колко му е да се явя на изпитите и да науча един монолог, едно стихотворение, допуснаха ме само до първия кръг и после ме скъсаха. След това ме приеха право в СУ, отидох и войник, по-късно отново кандидатствах във ВИТИЗ докато ме приемат, спомни си с усмивка Георги Новаков. 

Много са неговите роли на сцената: Ричард – “Всичко в градината” от Е.Олби; Крал Филип – “Тил Ойленшпигел” от Гр.Горин; Вуйчо Ваньо – “Вуйчо Ваньо” от А. П.Чехов; Д-р Лвов – “Иванов” от А.П.Чехов; Питър – “Случка в зоопарка” от Е.Олби; Меркуцио – “Ромео и Жулиета” от У. Шекспир. А също така роли в “Дните на сем.Турбини” от М.Булгаков; “Ученик на дявола” от Б. Шоу; “Гувернант” от Брехт; “Щастлив случай” от Сл. Мрожек; “Носорози” от Й.Йонеско; “Луна за несретници” от Ю. О`Нийл; "Чайка" от А.П. Чехов и много други. 

Освен това е част от "Хамлетмашина" от Хайнер Мюлер, реж. Бернхард Ойстершулте - съвместен проект на Театър "Българска армия". 

Новаков има участия в много филми, телевизионни сериали, в телевизионния театър, както и многобройни рецитали и дублажи.

Георги Новаков и Пламена Бачийска

В предаването ще чуете още: актрисата Светлана Славова, Йосиф Сърчаджиев, студентките от Театрален колеж "Любен Гройс", на които Новаков води класове по Актьорско майсторство за драматичен театър - София Борисова, Цветина Рангелова, Преслава Цветкова.


Още по темата в интервюто на Пламена Бачийска с Георги Новаков в рубриката - "Магията на театъра".

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна