Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медиите трябва да формират обществена нетърпимост към корупцията

Теодора Николова
Снимка: Даниел Ненчев

Една от отличниците дипломанти на Факултета по журналистика и масова комуникация - Теодора Николова, защити успешно своята дипломна работа, която се фокусира върху това, как темата за корупцията присъства в традиционните медии.

"Исках да пиша задължително на социално значима тема. Но тя се оказа по-голяма от мен", отбеляза пред БНР-Радио София Теодора.

След работата ѝ  по темата и изследване на трите големи национални телевизии – БНТ, Нова и бТВ, тя прави извода:

"Медиите не информират достатъчно обществото на тема корупция. По-скоро тя се маркира, отразява се, че съществува. А в същината на самите дела се навлиза едва когато темата вече стане сензация. С оглед на това какъв обществен проблем е корупцията и как ни засяга всички пряко, за мен не е достатъчно. Новини се излъчват, но разследвания в тази сфера телевизиите не водят."


Според Теодора развитие може да се постигне, ако гражданското общество окаже натиск, ако мнението на хората изразява нетърпимост към корупцията. За това е нужно не само информиране за нея, а задълбочено изследване и обясняване.

Дипломантката уточни, че е изследвала само период от 2023 г., а темата не може да се обхване само от желанието и труда на един човек.

Чуйте разговора на Даниел Ненчев.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна