Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на село Драганово на протест, искат водопровод

Жителите на село Драганово излязоха на протест и затвориха моста към населеното място. Недоволството е срещу неяснотата от Министерството на регионалното развитие ще получи ли Община Горна Оряховица 17 милиона лева за нови водопроводи на селото, което през лятото достига три хиляди жители и е на драстичен воден режим. Предстои ремонт на главния път, под който минава довеждащия водопровод за Драганово, и хората настояват изграждането на водопровода им да започне преди това. 

Проблемът с безводието в Драганово е от години, като в последно време се изостря и това отново изкара хората на протест:

"Пред вечер имаме вода. Спира се в 10 часа, на другия ден се пуска към 2-3 часа, вкъщи идва към 4 часа. Почти на ръба на мизерията сме. Не можеш да се изкъпеш, да се изпереш, да сготвиш. Отделно от това, водата, която ползваме, е много мръсна“, заявиха протестиращите.

Кметът на Драганово Иван Кишев каза пред БНР:

"Проблемът е, че довеждащият водопровод, който минава точно под главни път, е амортизиран. Много често се появяват аварии. В разстояние от един километър има 31 следи от отремонтирани аварии“.

От една година Община Горна Оряховица им готов проект за смяна на довеждащия водопровод и за нови тръби в селото, подготвена е и тръжната документация за избор на изпълнител, издадено е разрешение за строеж, но се чака решение на държавата за финансова подкрепа, поясни заместник общинският кмет по строителството Анелия Христова:

"Не е по силите на общинския бюджет да поеме 17 милиона лева и да реализира този проект".

Проблемът ще бъде поставен пред регионалния министър Виолета Коритарова на парламентарния контрол този петък. Протестите на хората продължават сутрин и вечер и те се готови да блокират и главния път Русе – Велико Търново.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна