Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къмпинг туризъм у нас – далече ли сме от това, което трябва да бъде?

| обновено на 31.07.24 в 12:39
Снимка: БТА

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Йордан Ибришимов, председател на Българското кемпер общество. Той обсъди различните аспекти на летните домове в България и реакцията на институциите след сигнал за опити за връщане на стара версия на наредбата към Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Той се включи директно от къмпинг на Китен.

Според Ибришимов много от къмпингите в България са били съсипани след 1990 г. и сега започват опити за тяхното възстановяване. "Голяма част от къмпингите реално са превърнати във вилни селища. Местата, които се изграждат, са почти без условия, още сме много далече от реалния къмпинг туризъм", сподели той. Това показва, че къмпинг туризмът все още не е развил своя потенциал в България.

Ибришимов подчертава, че кемпер туристът е един от най-желаните – платежоспособен и търсещ нови места за посещение. За да се стимулира този вид туризъм, в последната редакция на наредбата бяха предвидени временни места за настаняване, особено по Черноморието. Той отбеляза, че общините, особено на Север, имаха големи проблеми със сметоизвозването поради многото туристи, които произвеждаха значително количество боклук. Новата наредба даде на общините инструмент за индексиране на приходи от тези туристи, което беше важна стъпка напред.

Въпреки това Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) внезапно свика работна група, в която нямаше нито един представител на асоциации, свързани с къмпирането. "Те върнаха за обсъждане най-стария текст на наредбата, който има стотици отрицателни становища", отбеляза Ибришимов. Това действие предизвика разочарование и възмущение сред кемпер общността, която се надяваше на по-прогресивни решения за развитието на къмпинг туризма в България.

В заключение Йордан Ибришимов подчерта необходимостта от адекватна подкрепа от страна на институциите и съвместна работа с представителите на къмпинг асоциациите, за да се постигне истинско възстановяване и развитие на къмпинг туризма в България.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна