Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ева Кулева: В една връзка химия без съвместимост е рецепта за страдания

Снимка: pixabay.com

"Дванадесет стъпки към успешна връзка" е коучинг програма  насочена към хора, които търсят подходящия партньор в живота, или вече имат такъв, с когото желаят да укрепят своите взаимоотношения. 

Автор на това полезно ръководство, е добре познатата на аудиторията на Радио София Ева Кулева – Love couch и мачмейкър, понятия които можем да преведем като любовен съветник и човек, който дефинира и идентифицира особеностите на различни хора и техните сходства, за да станат двойка.

Вече 13 години тя помага основно на необвързани хора да привлекат и изберат подходящ за тях партньор, без да страдат и без да си губят времето с неподходящи хора. 

"Как двама души да споделят любовта си в дългосрочен план в своя съвместен живот? Би могло да се случи по различни начини, аз съм извела нещо като път, който виждам, че е здравословен и помага да избегнем много капани, затова създадох тази програма  - 12 стъпки към успешна връзка, за да не бързаме, да си дадем достатъчно време да опознаем потенциален партньор, успоредно с това да опознаваме и други", посочи тя в разговор по БНР$Радио София. 

Но как можеш да сложиш любовта, всички онези “пеперуди“ и взривяващи  усещания в 12 стъпки?

Именно заради това, че емоциите са много силна енергия, в която се изгубваме, много хора се влюбват неосъзнато и мислят, че не могат да управляват този процес. Това е най-честата причина да започваме и оттам страданията са факт за всички страни, посочи още Ева Кулева.

  • Целта на връзката е първият признак за съвместимост.

Според експерта, съвместимостта между партньорите има различни измерения. Първото нещо, за което следва да помислим, е: какво искаме от една връзка – искаме ли брак, семейство и деца, или търсим забавление, нещо временно. 

Критериите за всеки човек са различни, когато става дума за съвместимост на ценности – навици, начин на живот се характеризират общо взето в определени области.

Твърдението, че любовта е достатъчна, че ако има любов няма как двама души да не са щастливи заедно, е огромна заблуда, защото химия без съвместимост е рецепта за страдания, категорична е Ева Кулева. Тя посочи, че рано или късно чувствата отслабват и различията между партньорите правят невъзможно отношенията да продължат в дългосрочен план. Затова е важно да балансираме между разума, чувствата, интуицията, химията и съвместимостта.

Кулева и Ненчев

  • Подготовка за нова връзка. Управление на емоциите.

Приключването на предишни връзки, извличането на поуките и уроците, как да не повтаряме същите грешки, неприятни опитности в новите взаимоотношения е много важно.

Здравословните взаимоотношения с рожденото семейство са част от подготовката за нова връзка. Там препятствията са основно обсебваща майка, заместваща партньорка, заплитания на взаимоотношения, които пречат за създаването на семейство и на здравословни любовни отношения. Липсата на подкрепящ приятелски кръг води към очаквания към партньора да бъде всичко.

"Ако ние нямаме приятели, с които да прекарваме време, да се посъветваме когато имаме труден период с партньора, това също може да бъде проблем", поясни коучът.

Добре е да анализираме собствените си вярвания, към самите нас като партньор, към дейтинг процесът – излизания, срещи, на връзките в семействата, по този начин ще разпознаваме ширещи се заблуди и саботирането на отношенията.

Когато сме в състояние на силна влюбеност, то е близо до наркотична зависимост, но не е щастие. Щастието е едно спокойно състояние, в което сме в баланс и се чувстваме комфортно със себе си, направи паралел Ева Кулева.

Още от здравословния анализ на специалиста в любовните взаимоотношения - влюбването избор ли е и други интересни аспекти, чуйте в разговора на Даниел Ненчев.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна