Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата през лятото – кои са най-честите травми?

Снимка: БГНЕС

В ефира на Lege Artis д-р Стефан Церовски, травматолог и ортопед в Университетската болница за активно лечение по ортопедия "Проф. Бойчо Бойчев", сподели своите наблюдения относно увеличаването на травматизма през летния сезон.

Лятото е време, когато децата прекарват много време на открито, играейки и занимавайки се с различни спортове и активности. Това обаче води до различен вид травматизъм в сравнение със зимния сезон.

Според д-р Церовски най-честата патология при малките деца са мекотъканните травми на горните и долните крайници, които се получават при игра на открито, каране на тротинетки и велосипедизъм. В по-редки случаи се наблюдават дори травматични увреди на костите като фрактури.

Една от основните трудности при диагностицирането на травмите при децата е, че те могат да прикриват болката. Затова е особено важно родителите да наблюдават движенията на своите деца. При травми на долните крайници, първият симптом често е накуцване, което не намалява в продължение на два последователни дни. Д-р Церовски подчерта, че късно диагностицирана травма може да доведе до по-сериозно лечение и усложнения в бъдеще.

Основните грешки, които родителите допускат, са дългото забавяне за преглед на детето след травма. За диагностициране на травмите, най-често се използват рентген и ехограф. Според д-р Церовски рентгенографията в тази възраст не представлява сериозен риск за здравето на детето.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, личен архив
По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна