Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Цветеслава Гълъбова: В топлите дни има обостряне на психозите

| обновено на 31.07.24 в 14:45
Д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър
Снимка: Личен архив

В ефира на предаването Lege Artis д-р Цветеслава Гълъбова обясни, че по статистика в топлите дни и месеци се наблюдава обостряне на психозите и отключване на нови психози. Докато депресиите не са толкова чести, маниите и обострянията на шизофренните психози са разпространени. "Науката все още няма обяснение защо това е така", казва тя. 

Според д-р Гълъбова има целогодишен ръст на психозите в резултат на употреба на наркотици. Тя отбелязва, че ситуацията е много сериозна, но държавата не предприема никакви мерки по въпроса. Употребата на райски газ също не получава необходимото внимание и решение. Сред причините за широката употреба на наркотици, тя посочва лесния достъп, липсата на контрол, некритичното отношение на някои възрастни, домашното възпитание, разпадането на българското семейство като институция, невротизмът на съвременния човек и неговото желание за постоянно удоволствие и забавление. Социалните мрежи според нея също играят голяма роля в желанието за постоянно преживяване.

Д-р Гълъбова също така посочва, че в България има много малко психиатри, като регистрираните са под 500, а работещите са още по-малко. Посочва, че в страната не са създадени специализирани държавни центрове за лечение на зависимости и те се лекуват в психиатричните клиники за психози. Тя откровено заявява, че в последните 30 години за психиатричната помощ в България не е направено нищо значимо. За този период е изградена само една държавна психиатрична болница в Пазараджик, а предстои да се изгради и тази в София.

"В Плана за въстановяване е залегнало това, бях част от екипа, който изготови Националната стратегия за психично здраве, бяхме заложили 500 млн. Първо, стратегията отлежава две години по чекмеджета, беше одобрена с намаляване на парите до 35 млн. Когато е изготвян този план, не е мислено, че държавата няма да участва, но държавата продължава да мисли да не участва“, посочва тя. 

Чуйте разговора в зувковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна