Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията с пожарите в Благоевградско е тежка, но няма опасност за населени места

Калин Стоянов
Снимка: БТА

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов определи ситуацията с пожарите в област Благоевград като доста тежка, но успокои, че към момента няма опасност за населени места:

"Лошото е, че вероятно през днешния ден също ще има високи температури. Единствено се молим да няма този вятър, който беше вчера и който много бързо разпали това огнище между селата в община Струмяни".

И днес в гасенето на пожарите ще участват самолети от Франция, а в планината Славянка в потушаването на огъня са се включили  хеликоптерите на Българската армия. Страната ни чака отговор до края на деня дали ще дойдат още самолети за гасене по европейският механизъм  за гражданска защита.

Калин Стоянов е категоричен, че техниката за гасене, която ще се закупи, включително и самолет, трябва да е в структурите на МВР и на подчинение на Главна дирекция "Пожарна и аварийна безопасност", а не в армията, както поиска днес държавният глава Румен Радев. Министърът поясни:

"Считам, че процедурите в МВР са по-облекчени и дали аз ще съм министър на вътрешните работи, или който и да било, ако разполага с такава техника, буквално с два телефона тези хора могат да бъдат на мястото на пожарите. В Минестерството на отбраната процедурите са по-тромави…ангажиментът в пожарогасенето е на ГД "Пожарна безопасност", МО единствено ни оказват съдействие в момента".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна