Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световноизвестният институт "Лий Страсбърг" обучава в България

Александър Караколев и Кристина Верославова

Хора, които са се посветили на благородната актьорска професия, имаха възможност да се обучават във второто издание на 2-седмичния уъркшоп на Института по актьорско майсторство "Лий Страсбърг".

Курсът се проведе в София между 15 и 28 юли, а 16-те участници имаха възможност да работят лично с Дейвид Лий Страсбърг, син на легендарния Лий Страсбърг и директор на института в Лос Анджелис, който води присъствени класове за първи път на територията на Балканския полуостров и Дик Уейн.

Събеседници в предаването "Радиокафе" по темата бяха актрисата Кристина Верославова и победителят в уъркшопа, който бе избран между 16-те участници - актьорът Александър Караколев, който ще има възможност да поеме по стъпките на едни от най-великите артисти за всички времена.

Методът на Страсбърг са култивирали и показал актьори като Ал Пачино, Джеймс Дийн, Робърт Де Ниро, Скарлет Йохансон, Мерилин Монро и други.

"Като актьорски процес преживяването беше уникално. В България може би не ни е пределно ясно кой е Дик Уейн, на какво ниво и с кои актьори се занимава, буквално в самия процес разбрах кой ни преподава точно. Чрез този процес научих повече и за себе си, как в живота да съм по-добър, във всичко, което правя. Конкретно: да се доверяваш на себе си, да знаеш откъде тръгваш, кой си и какво искаш да правиш, в какво ти е страстта", сподели Александър Караколев.

Методът на Страсбърг включва редица прости неща. Не се изразява в това ти да станеш героя и да живееш неговия живот.

"Говорим за едни неща като релаксация и концентрация, които изглеждат прости, но трудно се прилагат на практика - поясни Верославова. - Актьорът е инструмент сам на себе си, разполага само със себе си, да използва собствените си неща, които го правят различен – първо да разбере кои са те, което е много дълъг процес, след това как да ги използва – да прави избори за героя си, които да са ясни, категорични и да не са клиширани."

По думите ѝ, смисълът на това, което се прави, е, че актьорите искат да се учат и да се развиват. И увери, че в бъдеще инициативата ще продължи.

"Много съм щастлива, че за втора поредна година Столичната община и Програма „Култура“ подкрепят уъркшопа, партньори са ни НАТФИЗ, където се проведе събитието, благодарност към БНТ, БНР."

Чуйте повече по темата в разговора на Даниел Ненчев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна