Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалните придобивки като възможност за привличане на кадри

Снимка: БГНЕС

Ваучерите за храна са едни от най-популярните социални придобивки, които компаниите предлагат. Има предложение от 1 януари 2025 г. максималният им размер да бъде увеличен на 300 лева, каза пред Радио София Георги Първанов - експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта.

Допълнително здравно осигуряване, пари за фитнес и за транспорт са също част от социалните придобивки, с които работодателите привличат кадри.

„Една придобивка като служебен автомобил през последните години, особено след Ковид кризата и при високата инфлация, придоби много по-малко значение. Преди 10 години беше много важно каква марка ти е колата, коя година е и това беше тема дали да приемеш една оферта или да я откажеш“, посочи Първанов.


Той добави, че като новонавлязла придобивка през последните години е възможността да работиш дистанционно.

„В зависимост от типа на бизнеса, това вече е много важна част от обявите за работа, от предложенията и договорите“, каза експертът по човешки ресурси.

Георги Първанов уточни, че вече всяка трета компания предлага някаква форма на допълнителни придобивки.

„Българинът се научи да обръща внимание и да гледа не само заплатата. Повечето търсещи работа не обръщат толкова внимание на това да има пълни осигуровки, а гледат какви са придобивките и какво е тяхното финансово изражение“, обясни той.

Сред по-нестандартните социални придобивки все по-често навлизат и карти за отстъпки за домашни любимци, приложения за детски приказки или еквивалент за закупуване на книги.

Все още законодателно обаче, не е решен въпросът с еднаквите допълнителни придобивки. Към момента работодателят е длъжен, ако предоставя на един служител определена придобивка, в същия размер да я предоставя и на всички останали, каза Георги Първанов.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна