Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават усилията за овладяване на големите горски пожари в Югозападна България

Пожарът се вижда над село Микрево.
Снимка: БТА

Властите уверяват, че няма опасност за населените места в района на двата пожара в Благоевградска област - eдиният е до границата със Северна Македония, а другият - до границата с Гърция, в планината Славянка. 

Продължава гасенето на двата горски пожара в Югозападна България, където са съсредоточени 20 екипа на противопожарните служби от Благоевград и столицата, както и военнослужещи.

В битката с огъня в Малешевската планина, където вчера бяха евакуирани над 120 жители от високопланинските села Цапарево и Кърпелево, отново се включиха френските самолети, а два наши военни хеликоптера - "Кугър" и Ми-19, от днес ще гасят по въздуха пожара в граничната между България и Гърция планина Славянка.

На три фронта е пожарът Малешевската планина, като най-опасен е западният, който продължава да се разпространява.

За разлика от вчера пожарът и низов заради това, че днес няма вятър, каза на брифинг в село Микрево директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен Комисар и Александър Джартов.

В гасенето на пожарите ще се включат допълнително доброволци чрез Националната асоциация на доброволците, за да бъде покрит целият периметър на пожара.

Двата френски самолета, които гасиха пожара до обяд, утре ще заминат за Франция, където пожарната обстановка също е усложнена.

По линия на Европейския механизъм държавата ни е заявила още два хеликоптера и два самолета, за които очакваме потвърждение.

Към момента няма опасност огънят да влезе в населените места, има наблюдение от дежурни екипи.

Сложна обстановката и в планината Славянка на българо-гръцката граница - за втори път огънят премина 15-метровата просека и навлезе на 200 метра в българска територия 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна