Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът в Малешевската планина не е овладян, чакаме 2 шведски самолета да се включат в гасенето

Директорът на ГДПБЗН Александър Джартов (вляво) е в кризисния щаб в село Микрево, сформиран във връзка големия пожар в община Струмяни - 31 юли 2024 г.
Снимка: БТА

Пожарът в Малешевската планина над село Микрево не е овладян и няма повод за спокойствие.  В гасенето на пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница от днес се включи хеликоптер "Кугър", а от петък и в двата пожара се включват два шведски самолета - каза директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) главен комисар Александър Джартов. 

Самолетите, изпратени от Франция по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС, работят и днес на терен в Малешевска планина, но това е последният ден от участието в мисията им в България, стана ясно на брифинга.

В днешния ден обливания по въздух на този пожар извършват само френските самолети, тъй като е опасно да летят едновременно хеликоптер и самолети по един фронт на пожара, поясни гл. комисар Джартов.

Той посочи, че утре вероятно ще се използват хеликоптери на Военновъздушните сили за овладяване на пожара в Малешевската планина, за да може максимално да се въздейства на стихията. От петък, в зависимост от оперативната обстановка, се очаква да се включват и два самолета от Швеция, които ще пристигнат в страната утре.

На въпрос колко време се очаква шведските самолети да останат в страната, гл. комисар Джартов каза, че все още се уточняват всички детайли. Ако имаме сложни пожари, случаи, в които се налага те да работят непрекъснато всеки ден, ще стоят колкото е необходимо, но най-вероятно повече от две седмици няма да бъде възможно, допълни Джартов.

На терен в тежките условия ще продължат да гасят общо 30 екипа от пожарникари, горски служители, военнослужещи и доброволци, въпреки че днес в Малешевската планина обстановката е далеч по-спокойна в сравнение с вчера заради липсата на вятър, посочи гл. комисар Джартов.

Планът за действие утре:

"Утре очакваме допълнително доброволци, предвид това, че периметърът на пожара е изключително голям и са необходими много хора, които непрекъснато да обхождат местата, включително тези, които вече са обработени, за да не се допусне възобновяване на горенето някъде по периметъра.

Предвид това, че колегите от Франция с днешното им участие приключва мисията им в България, утре най-вероятно ще използваме хеликоптери на ВВС тук, за да може максимално да въздействаме на пожара, след което - от петъка, ще работят вече, в зависимост от оперативната обстановка, и два самолета от Швеция, които ще пристигнат утре".

Областният управител на Благоевградска област Георги Динев определи като много добра комуникацията между институциите във връзка с пожарите.

Създадена е добра организация за опазване имуществото на 110-те жители на селата Цапарево и Кърпелево, които бяха евакуирани вчера:

"Има организация и със служителите на Министерството на вътрешните работи за опазване имуществото на тези хора, които оставиха домовете си празни - така че към този момент няма опасност за тези населени места относно огъня, няма опасност и от вандалски прояви в тези населени места".

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна