Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Схемата "френска безработица" е проблем не само у нас, във Франция е "люксембургска"

Председателят на Комисията по труда и социалната политика на НС Деница Сачева и заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров разговарят преди заседанието на комисията - 31 юли 2024 г.
Снимка: БТА

Парламентарната социална комисия прие на второ четене внесен от ГЕРБ-СДС проект за промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се слага край на т.нар. "френска безработица".
Става въпрос за схема, която дава възможност с няколко дни работа в държава-членка на Европейския съюз да се получава максимално обезщетение за безработица у нас. Явлението засяга цели региони на България. 
Очаква се второто четене на промените в пленарната зала да бъде тази седмица. 
Половината от хората, които получават обезщетение за безработица след работа в друга държава членка на Европейския съюз, са регистрирани в четири области на страната – Благоевград, Търговище, Кърджали и Пазарджик, обявиха от Българската стопанска камара.

Така наречената френска безработица не е само български проблем, а е общ за държавите членки на ЕС, и рано или късно ще има промяна в европейския регламент, заяви председателят на Социалната комисия и един от вносителите на допълнението в Кодекса за социално осигуряване Деница Сачева:

"Ние използваме този малко паразитен термин - френска безработица, но самите французи също имат този проблем, защото френски граждани работят в Люксембург и в Швейцария, да, а след това, когато отидат във Франция, съответно и получават по-високи (обезщетения)".
Подуправителят на Националния осигурителен институт Весела Караиванова обяви:

"Около 40% от лицата, които са с право на обезщетение за безработица по регламента, се възползват от правото на краткотрайна заетост и получаване на обезщетение за безработица в максимални размери".

Депутатите от комисията одобриха промени за прецизиране на приетите на първо четене текстове, внесени от депутати от парламентарните групи на ДПС и на "Продължаваме промяната - Демократична България". 

Заместник-министърът на социалната политика Лазар Лазаров коментира:

"Съгласно постоянната практика на съда държавите членки запазват компетентността си да уреждат системите си за социална сигурност. Онова, което е предвидено в законопроекта, не лишава никой добросъвестно полагал труд в държавите от Европейския съюз".

Депутатът от парламентарната група на ДПС Шендоан Халит каза каква е крайната цел:

"За да може наистина да отсеем онези български граждани, които работят честно, трудолюбиво, търсят своето препитание в чужбина, не по тяхно желание, и онези случаи, в които действително има злоупотреба в получаването на паричните обезщетения".

Той допълни, че въпреки направените от групата на Движението предложения, тя няма да подкрепи законопроекта като цяло. 
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна