Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Запрянов подкрепя идеята на президента средствата за нови противопожарни самолети да са за ВВС

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.
Снимка: БТА

Министърът на отбраната Атанас Запрянов подкрепя идеята на президента Румен Радев средствата за нови самолети към МВР за гасене на пожари да бъдат пренасочени за Военновъздушните ни сили.

"Използването на самолети за гасене - аз не съм авиационен специалист, но президентът е, призивът трябва да го вземем много сериозно (предвид) и да си направим много сериозен анализ на ниво Министерски съвет, когато дойде време да се реализира такъв проект, особено за самолетите.

Експлоатацията на самолет е изключително сложна дейност и изисква много специализиран състав", посочи министърът на отбраната.

Във връзка с това, което каза вътрешният министър Калин Стоянов - че МВР има нужда от тези машини, Запрянов посочи: "Те могат да бъдат, както са хеликоптерите - наши, и да продължават да изпълняват задачи по искане на Главна дирекция "Пожарна безопасност  и защита на населението".

Министър Атанас Запрянов обясни още, че военният хеликоптер "Кугър" отново ще се включи в гасенето на пожарите, след като вече са преминати нужните проверки след определените часове работа.

"За съжаление, тази година е извънредна. Ние няма да пестим авиационен ресурс, така че ще летим дотогава, докато позволяват условията".

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна