Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чакъров след срещата с ИТН: Ако има минимални шансове, би било добре да има правителство с ясен хоризонт

Представителите на ДПС, които дойдоха на срещата с ИТН.
Снимка: БТА

След среща в парламента "Има такъв народ" и представителите на ДПС, лоялни на почетния председател Ахмед Доган, които не са част от парламентарната група, оглавявана от Делян Пеевски, намериха множество допирни точки и са готови за нови срещи. Категорично е мнението, че е разумно да бъде съставено правителство с ясни приоритети. 

Депутатите на най-малката парламентарно представена партия се срещаха с независимите депутати от ДПС, близки до Ахмед Доган.

Преговорният екип от "Има такъв народ" отново бе воден от лидера на парламентарната група Тошко Йорданов. От страна на ДПС, близки до Доган, пристигнаха председателят на Движението Джевдет Чакъров, Джейхан Ибрямов, Илхан Кючук и други.

В началото на срещата Тошко Йорданов заяви, че от "Има такъв народ" ще търсят съгласие по политики, едва след това ще бъдат обсъждани и структурата и състава на Министерски съвет.

От ИТН подкрепиха идеята за съдебната реформа, те обаче са категорични, че промените не могат да бъдат обвързани с извършването на конституционни промени.

В сектор "Енергетика" се застъпи идеята за запазване на ядрените мощности, постигане на диверсификация и предоговаряне на "Зелената сделка".

От ДПС излязоха с оптимизъм от срещата, те са "за"  провеждането изцяло на съдебната реформа и в нейната антикорупционна част.

Джевдет Чакъров коментира, че нашата страна има нужда от стабилно правителство, за да се подобри бизнес средата, като добави:

"За това изразихме готовност, но нека да видим, както казах и преди малко, да се проведат и следващи срещи. Ако има минимални шансове за съставяне на правителство, би било добре да има едно редовно правителство с ясен хоризонт, със своите отговорности и възможности.

 Ако ли не - както и в нашата позиция, която представихме предварително, нека тези срещи и разговори в диалогична среда да бъдат първите стъпки за 51-вия парламент, да намерим изход от тази критична ситуация за страната".

От своя страна, след края на обсъждането, Станислав Балабанов от ИТН обобщи:

"Все още сме умерени, но мога да кажа - все по-големи оптимисти след днешната среща. Мнозинството за съставяне на правителство с третия мандат след днешната среща нарасна на 48 души. Тя беше изключително конструктивна, виждате, че приоритетите и законопроектите са важни за обществото да се случат веднага". 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна