Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва шестото издание на фестивала "Неотъпкана пътека"

Снимка: neo-path.com

Шестото издание на фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" ще се проведе от 1 до 4 август. То събира музиканти от България и САЩ, които изпълняват обичани, а също и малко познати, и съвсем нови произведения. 

Първият концерт е в четвъртък, 1 август, в Културния дом на Гоце Делчев от 19.00 ч. с произведения от Йохан Себастиан Бах, Франц Шуберт, Едуард Елгар, както и от българската композиторка от Лондон Добринка Табакова, която заема важно място във всички издания на фестивала.

Следващите три концерта (в петък, събота и неделя) ще се проведат в село Ковачевица, в читалище "Светлина", с чийто ремонт от няколко години са се заели артистите. До момента е готов покривът на читалището, терасата, работи се по реконструкцията на едно фоайе, както и на ограда. За целта музикантите от фондация "Неотъпкана пътека" с председател пианистката Лора Чекоратова, която от години живее в Ню Йорк, добавят нови инициативи. С тях подпомагат ремонтите, както и артистичната дейност на "Неотъпкана пътека". Тази година това са "Вечеря с кауза" в местен ресторант и "Подари стол".

"Ние знаехме от самото начало, че за да може да отстояваме думата "неотъпкана" пътека трябва всяка година да измисляме начини да създаваме нови неща. Миналата година започнахме нова инициатива, която е създаване на нови творби от български композитори и техните световни премиери. Добринка Табакова написа квинтет, който получи своята предпремиера в Ковачевица и в Гоце Делчев, а после той прозвуча в Пловдив и в Ню ЙоркСлед това започнахме да работим с трима други български композитори – Светлин Христов, Лора Ал-Ахмад и Петър Керкелов. Миналата година те гостуваха в Ковачевица, прекараха една седмица там, разучиха историята и звуците на региона, запознаха се с музикантите. Написаха три творби, които пък тази година ще са в центъра на всичките ни програми", разказа Лора Чекоратова.

От самото началото фестивалът "Неотъпкана пътека" има своето ядро от музиканти, които отново ще се включат в програмата му – освен Лора Чекоратова, това са цигуларите Георги Вълчев и Никола Таков, певицата Мариана Карпатова, виолистът Румен Цветков, виолончелистът Александър Сомов. Към тях ще се присъединят още български инструменталисти, както и гости от чужбина.

Интервюто на Татяна Иванова с Лора Чекоратова в предаването "Алегро виваче" можете да чуете в звуковия файл. 

Лора Чекоратова, neo-path.com

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна