Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Дудева: Във финала Валентина Георгиева трябва да се пребори със себе си

Йордан Йовчев, Диана Дудева и Красимир Дунев
Снимка: Личен архив


„Валентина Георгиева трябва да се пребори със себе си във финала. Много ще е трудно да спечели медал, но не и невъзможно. Аз й пожелавам да „закове“ и двата прескока. Ще следим представянето й и ще й стискам палци. Самото й попадане във финала, при такава ужасна конкуренция е огромен успех“, така Диана Дудева коментира за БНР предстоящия финал на прескок на Валентина Георгиева в олимпийския турнир по спортна гимнастика.

Диана Дудева е една от най-успелите български спортни гимнастички. На олимпийските игри в Сеул през 1988 печели бронзов медал във финала на  земя, който е първият в историята на българската женска спортна гимнастика.

Сега след 32 години България отново има финалистка при жените на най-големия спортен форум. В събота възпитаничката на Филип Янев ще се бори за отличията след като се влезе сред най-добрите осем в квалификацията.

„От години следя развитието на Валя. Бях свидетел, когато тя получи травмата преди две години в Германия. Проследих и възстановяването й след това. С личният и треньор сме колеги и се виждаме по състезания. Много съм щастлива, че след толкова години имаме българка във финал на олимпийски игри. Поздравления за личният й треньор, поздравления й за ръководството на Българската федерация по гимнастика, което прави всичко възможни състезателите да постигат тези успехи“, допълни Дудева.


„От Игрите в Сеул помня подготовката, която беше много трудна. Незабравим е момента, в който съм на стълбичката и ми закачат медала на гърдите. Това е мечтата на всеки спортист. Мечта, която ако се сбъдне носи невероятно чувство.  Чувстваш много голямо удовлетворение от целия този път и всички трудности през, които си преминал. Трябва човек да го преживее за да разбере какво е чувството. Това остава за цял живот“, спомни си моментите от Игрите в Сеул бившата националка.

„Разликата между гимнастиката, която ние сме играли и сегашната е това, че при нас имаше задължителна програма. До 1992 играхме задължителна, волна програма, многобой и финали на уредите. Тогава всички играехме многобой. Не можеше да се ходи на световни купи и да си избираш да играеш на един или на два уреда. Играехме в четири поредни дни. Нямахме почивка. Сегашната гимнастика е много сложна. Много се вдигна трудността.  Други са времената. Не са по-лесни сега нещата. Тогава бяха трудни и сега са трудни.  В съвременната гимнастика има неща, които ми харесват и неща, които не ми харесват. Сега, като че ли се изгуби естетиката в хореографията при жените. Вече момичетата са по-борбени. Имат по-други тела. Аз предпочитам руската школа. Всичко е въпрос на виждане“, сподели още Диана Дудева. Като състезател тя има елемент патентован на нейно име и коментира представянето на звездата на американския тим Симон Байлс.

„Симон Байлс е феномен. Тя изпълнява упражнения с много голяма трудност, по-голяма и от мъжете. Тя е природно изключение. Природата й е дала всичко“

В момента Диана Дудева живее в Гърция и треньор на националния отбор.

„Има млади момчета, които навлизат, но трябва да ги изчакаме да пораснат. При жените е малко по-сложно, защото няма спортни училища. Много е трудно да постигнем успехи с тричасови тренировки на ден. Самата система не ни помага. Това не значи, че не се опитваме да дадем най-доброто от себе си“


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна