Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Колективното трудово договаряне защитава правата на работещите, а у нас е под 30%

Снимка: knsb-bg.org

Европейска Директива за минималните работни заплати в държавите членки изисква поне 80% от работниците да са обхванати от колективни трудови договори. До момента процентът на членовете на синдикални организации у нас е между 20 и 30.

В случаи като този на България, директивата указва създаването на Национален план за действия и мерки.

Такъв обаче до момента българската държава не е направила, а ратифицирането и постигането на заложените преди две години резултати трябва да се постигне от страната ни до 15 ноември т.г., алармира по Радио Стара Загора областният координатор на КНСБ в Стара Загора Галина Кирчева.

Ако не спазим посочените в директивата срокове и не променим законодателството си така че тя да започне да действа, подлежим на санкции, съобщи тя.  

"За нас е много важно минималната работна заплата да получи правилната формула, която да гарантира заплащането на отработеното време във всички сектори, а това може да стане чрез колективното трудово договаряне.

Изискването на директивата е в страните-членки да има покритие на колективно трудово договаряне от минимум 80%.

Това означава, че работодателите трябва да сключват колективни трудови договори, защото само чрез тях  е постигането по-високи нива на работни заплати, обезщетения, отпуски.

Всичко, което договаря колективното трудово договаряне надгражда всеки един закон от националното законодателство", каза Галина Кирчева.

Цялото интервю на Миглена Нейкова с Галина Кирчева чуйте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Димитрина Николова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна