Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При спешност: От Монтана до София за 18 минути с т. нар. "въздушни линейки"

Снимка: МЗ/БГНЕС

При спешен случаи пациент вече ще може да бъде транспортиран от Монтана до София по въздух за 18 минути. Хеликоптерната площадка за кацане на така неречните "въздушни линейки" в болницата в Монтана получи сертификат за експлоатация. 160 000 лева бяха отпуснати от Здравното министерство за направата на площадката, каза изпълнителният директор на областната болница д-р Тони Тодоров.

"Това е едно неоценимо преимущество за начина на спасяване на човешки живот, ще бъде осъществявана както първична, така и вторична междуболнична помощ".

Това е втората действаща хеликоптерна площадка в Северна България, след Велико Търново, сподели заместник-здравният министър доцент доктор Петко Стефановски:

"И в момента успяваме да покрием Северозападния регион. Старанието на Министерството е срочно да изпълним този проект абсолютно всички болници да бъдат снабдени с площадки".

Велин Андреев - пилот на хеликоптера, сподели:

"Един отличен вертолет за тази цел. Доказахме го и с мисиите, които досега направихме".

Очаква се в най-кратък срок да започне и реконструкцията на бившето военно летище в село Габровница, което е едно от шестте в страната, определено за оперативна база за хеликоптерите.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна