Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрин Иванов, АИКБ: Малките предприятия да бъдат освободени от ненужна свръхрегулация

Снимка: БТА

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява за промени в Закона за счетоводството, чрез които да бъде намалена административната и финансова тежест за микро и малките предприятия у нас.

По принцип, законовите промени се налагат във връзка с хармонизиране на българското законодателство с европейското и конкретно заради въвеждането на необходимостта за нефинансово отчитане и докладване на нефинансова информация, свързана с устойчивостта.

"Европейската директива еднозначно казва, че годишните финансови отчети на малките предприятия не следва да подлежат на задължението за извършване на одит, тъй като той може да представлява значителна административна тежест за този тип предприятия. Там едни и същи лица са както акционери, така и управители, затова не се налага трета страна да гарантира финансовите отчети", обясни пред БНР-Радио София Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ.

Той припомни актуализираните европейски изисквания едно предприятие да се смята за малко.

И подчерта, че самите страни членки имат правото да освободят малките предприятия от това задължение за одит. 

В сравнение с други страни у нас средата е влошена заради свръхрегулациите и така се спъва конкурентоспособността на около 5000 работещи български фирми. Ако им се даде шанс те могат да станат средни предприятия, а те са по-устойчиви и рентабилни.

Чуйте разговора на Надежда Герова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна