Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овладени са двата големи пожара в Благоевградско

Снимка: БГНЕС

Благоевградска област продължава да е в обръча на огненото бедствие с два продължителни пожара - в планината Малешевска на запад, към РСМ, и на юг, към Гърция, в граничната планина Славянка, където пожарите не спират повече от месец

Пожарът в Малешевската планина трети ден продължава да поднася неприятни изненади на огнеборците и то предимно през нощта. Огледите в обхвата на пожара и тази сутрин потвърдиха тревогата, че борбата няма да е лека. Тежки булдозери тръгнаха към горящата планина, за да разчистят много по- големи терени и направят просеки, за да защитят селата. В къщите на две от тях Цапарево и Кърпелево няма хора, те бяха евакуирани още в първия ден на пожара.

Малко по-късно от кризисния щаб за пожара обаче дойде добра новина - на повечето места огънят е овладян и се потушава последното опасно огнище към село Гореме.

Над 200 огнеборци и доброволци от Националната асоциация участват в битката с огъня, от сутринта започна и гасене от въздуха. Пред БНР Николай Николов, бивш директор на Пожарната, сега - съветник на служебния министър на вътрешните работи сподели:

"Колегите в Малешевската планина, със своите решителни действия, успяха да преградят пътя на пожара, който вървеше към село Цапарево и затова може да се каже, че в момента няма опасност за населеното място. Наистина има един притеснителен боров масив, за който ще получим информация дали ще се справят колегите, които са там или не. По отношение на българо-гръцката граница, като че ли там нещата са малко по-спокойни. Активни са действията на нашите колеги, работят преди всичко с малка техника, инженерна - АТВ-та, УТВ-та, които имат възможност да минат по горските пътеки и малкото пътища, които успяха да намерят, така че, към момента, усилията дават резултат". 

След вчерашния призив на кризисния щаб в Микрево обучени доброволци да се включат в акцията по овладяване на пожара в Малешевската планина, рано сутринта пристигна внушителна група от 30 момичета и момчета от Асоциацията на доброволците в България. Подготвени, екипирани за работа в труден планински терен, дори си бяха направили карта на пожара. На място те бяха инструктирани от кризисния щаб и разпределени към конкретни райони за гасене. 

В планината Славянка горски служители, пожарникари и военнослужещи също успяха за "заклещят" огъня от изток и запад и в момента се опитват да намалят неговата площ от 3000 декара


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна