Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Александър Маринов: Пеевски нищо не диктува, разчита на остатъчни лостове в някои институции

| Интервю
Проф. Александър Маринов
Снимка: БГНЕС

Президентът няма роля в това, което се случва в ДПС. Любопитният въпрос е защо Делян Пеевски се хвърля сега като разярен глиган, въпреки че от психологическа гледна точка е обяснимо.

Това коментира политическият анализатор и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Александър Маринов в интервю пред БНР.

"Пеевски е в безизходно положение и не е от хората, които могат да се контролират, и напада във всички посоки. Пеевски заема голяма позиция и трябва да носи отговорност за думите си. Очаквам, вместо да дава указания кой какво да провери, да даде доказателства. Ако не ги представи, е просто един интригант, доносник, клюкар", каза проф. Маринов. 

Според него Пеевски е диктувал преди, "сега нищо не диктува, създава впечатление, че е силен. Разчита на старите си, остатъчни лостове в някои институции, но скоро ще се лиши от тях, защото никой не иска да бъде на страната на губещия“.

Определението на Пеевски за президента – "Мистър Кеш", проф. Маринов определи като "лошо възпитание и агресивност".

Проф. Маринов коментира, че има обвързаности с ГЕРБ:

"Не виждам публични знаци за близост на президента и стопляне на отношенията с ПП-ДБ. Тук става въпрос за принципни позиции. Борисов не коментира нищо, обран е. Той е човек с опит и инстинкт. Преценява, че е добре да мълчи, защото така печели лично и ГЕРБ. Няма логика Борисов да напада президента, те не са противници".

Според него ИТН нямат шансове за съставяне на кабинет. 

"След края на третия мандат предстои цикъл от консултации за назначаване на нов служебен премиер. ИТН имат някакъв стремеж да се представят политически като конструктивни и това е част от започналата вече предизборна кампания", обясни той. 

И сподели, че не вижда факти, които да потвърдят, че Радев готви своя "партийка".

А за бъдещите политически планове на Пеевски той коментира, че "може да направи своя партия, но няма да бъде нищо повече от мимолетен експеримент". 

И е категоричен:

"Пеевски попадна по странен начин в българската политика и по съвсем логичен ще си отиде, защото мястото не му е в политиката".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна